Skickas samma dag*Fri frakt över 499 kr

Startsida  Guider, tips och inspiration  Guide: Bikarbonat  Bikarbonat i matlagning och bakning
Bikarbonat i matlagning och bakning

Bikarbonat i matlagning och bakning

Livsmedelsklassat bikarbonat används som jäsmedel i matlagning och bakning för att ge bröd och kakor en luftig struktur och öka i volym. Bikarbonat används också i brustabletter, oftast tillsammans med citronsyra.

Vad är skillnaden mellan bakpulver och bikarbonat?

BAKPULVER innehåller bikarbonat, syra och stärkelse. Det är ett svagare jäsmedel än bikarbonat på egen hand. Vid kontakt med vätska reagerar bikarbonatet i bakpulvret med syran och bildar koldioxid, som gör att bakverket jäser.

BIKARBONAT saknar syra. Ersätter du bakpulver med bikarbonat behöver receptet innehålla en syrlig ingrediens som t.ex. lingon, citron eller filmjölk. Sura ingredienser ger en god jäseffekt och tar bort den tvålaktiga bismaken som bikarbonat kan ge.

Dosering bakpulver och bikarbonat
Ah! Table! Bikarbonat, 500 g

Ingredienser (INCI):
Sodium bicarbonate: 99% minimum.

Producerad i Frankrike.

52 kr
Crearome Bikarbonat

Ingredienser:
Natriumkarbonat E500.

Ursprungsland: Storbritannien

fr. 45 kr
Finns i flera varianter
Järna Tvåleri Bikarbonat, 400 g

Ingredienser:
Livsmedelsgodkänd bikarbonat (natriumvätekarbonat E500).

65 kr
Rawfoodshop Bikarbonat

Ingredienser:
Bikarbonat.

Ursprungsland: Tyskland.

Förvaring: Torrt och svalt.

fr. 55 kr
Finns i flera varianter
Najel Bikarbonat, 1 kg

Ingredienser (INCI):
Sodium bicarbonate.

Tillverkat i Turkiet.

109 kr

Tänk på att...

  • Endast använda livsmedelsklassat bikarbonat avsedd för förtäring mat och bakverk.
  • Bikarbonat kan missfärga degen och passar bäst till mörka bakverk.
  • Förvara bikarbonat svalt och torrt i en lufttät förpackning för längre hållbarhet.

Smarta tips

Lättsmälta bönor
Lägg bönor i blöt och tillsätt 1 tsk bikarbonat i vattnet så blir de mer lättsmälta och gasfria.
Neutralisera sura smaker
Lägg rabarber i vatten med en nypa bikarbonat innan du kokar dem till kräm, så kan du minska på mängden socker. Detta gäller även annan syrlig frukt och bär. Om du överdoserat vinäger i maten kan lite bikarbonat få bort den syrliga smaken.
Desinficera frukt och grönt
Skölj av frukt och grönsaker med vatten för att få bort synlig smuts. Blanda sedan 1 msk bikarbonat med 1 liter vatten och bada och gnugga frukten eller grönsaken i lösningen. Skölj noga och låt torka.
Tårttrick!
Knepet för att glasyren ska bli sådär härligt glansig och inte spricka är att blanda i 1 tsk bikarbonat.
Fluffigt potatismos
Tillsätt en nypa bikarbonat i potatismoset för extra fluffighet! Detta funkar även i omelettsmeten.
Delikat chokladtårta
Tillsätt 1 tsk bikarbonat i mjölet innan du blandar ihop med övriga ingredienser för att ge tårtan en djupare choklad-färg.
Rädda skuren sås
Tillsätt en nypa bikarbonat och vispa ordentligt så brukar såsen bli jämn och fin igen.
Omogen frukt?
Pudra lätt med bikarbonat på all syrlig frukt som inte är riktigt mogen för att de ska mogna snabbare.
-20%
ecoLiving Non-stick Bakmatta Silikon, 30 x 40 cm

Material:
Silikon

Tillverkad i Europa. 

185 kr
148 kr
Weck Jars Konserveringsglasburk Mold

Material:
Sodaglas, Naturgummi, Rostfritt stål.

fr. 44 kr
Finns i flera varianter
Redecker Bakpensel / Grillpensel

Material:
Obehandlat bokträ och ljus tagelborst.

29 kr
Iris Hantverk Degskrapa Björk & Metall

Material:
Oljad björk, Metall.

205 kr
Dosering bakpulver och bikarbonat

Handla naturligt, ekologiskt och hållbart!

Jordklok.se är en av Sveriges ledande nätbutiker för ekologisk hudvård, naturlig hårvård, miljövänlig tvätt- och rengöring samt det mesta du behöver för en hållbar livsstil! Har du tips och råd att dela med dig, eller saknar du din favoritprodukt, tveka då inte att kontakta oss!

Varukorg

Till kassan
Varukorgen är tom
Totalt: 0 kr