Bikarbonat i matlagning och bakning
Utforska de kulinariska möjligheterna med livsmedelsklassat bikarbonat! Bikarbonat, eller natriumbikarbonat, används ofta i matlagning och bakning av olika skäl.
-
Bikarbonat fungerar bland annat som ett jäsmedel för att ge bröd och kakor en luftig struktur och öka i volym. När bikarbonat kombineras med syra (som vinäger, citronsaft eller filmjölk) skapas kolsyra, vilket ger volym och luftighet åt degar.
-
Du kan också använda bikarbonat för att neutralisera syrligheten i vissa rätter eller såser samt rengöra frukt och grönsaker från smuts eller eventuella rester av bekämpningsmedel.
-
Visste du att bikarbonat ofta används i brustabletter tillsammans med citronsyra? Lite längre ner på sidan hittar du fler smarta bikarbonat hacks i köket.
Tänk på att bikarbonat har en distinkt smak och ett högt pH-värde (alkaliskt) så det är viktigt att använda det med måtta för att undvika att påverka smaken på ett oönskat sätt. Anpassa användningen efter recept och smakpreferenser.
Vad är skillnaden mellan bakpulver och bikarbonat?