Skickas samma dag*Fri frakt över 499 kr

Startsida  Guider, tips och inspiration  Intervjuer  Intervju med Nea Of Sweden
Nea of Sweden

Intervju med Nea Of Sweden

Vi på Jordklok älskar att lära känna eldsjälarna bakom våra varumärken och höra deras historier. Vi fick möjligheten att träffa Carina Smith, en av grundarna bakom Nea Of Sweden, för att prata om arbetet bakom deras ekologiska hudvårdsprodukter.

Nea Of Sweden är ett litet familjeföretag som Carina och hennes man Gunnar har drivit sedan 2005. Tvålarna tillverkas småskaligt och för hand i Upplands Väsby, i en ombyggd tvättstuga.

Berätta lite om dig och Gunnar!

Vi har hållit på med Nea Of Sweden i snart 20 år och utvecklat olika ekologiska hudvårdsprodukter som under årens lopp blivit mer renodlade.

Jag jobbar också som terapeut/massör sedan 2013 inom friskvårdsbranschen vilket har blivit det som vi knutit ihop säcken med både för invärtes och utvärtes hållbarhet. Jag är också utbildad läkeörtsterapeut och har mycket kunnande i botten vad gäller olika råvaror. Vi har tre vuxna barn som också varit med en hel del i arbetet under åren.

Hur kom ni på att ni ville jobba med ekologisk hudvård?

Upprinnelsen till företaget var när vi fick barn med en del hudproblem och började titta på vad det fanns på marknaden. När vi läste innehållsförteckningarna på sakerna som såldes till barn blev vi mörkrädda. Det var inte rolig läsning.

Vi var väldigt tidiga in på den naturliga vägen, gjorde kådsalva mot mollusker och sådana saker. Jag började att göra den klassiska ringblomssalvan för eget bruk. Då började grannarna fråga ”kan inte du göra såna här och sälja”. Men vi hade anställningar och gjorde det här på fritiden.

Vad innebär er filosofi “Less is better”?

Vi gjorde många olika produkter i början, men har med tiden nischat oss på färre produkter till fler saker så att säga. Vi försöker att ha så lite ingredienser som möjligt i en produkt och låta huden få det den behöver utan en förtvivlans massa råvaror som kan ställa till problem.

För ungefär 10 år sedan slutade vi därför med vattenbaserade produkter och har idag bara produkter baserade på rena oljor och vax, det fungerar klockrent. Det enda som behövs för att oljeprodukter ska fungera är fukt. Så ett tips är att alltid fukta huden innan insmörjning med fettbaserade produkter!

Berätta mer om Nea Of Sweden!

Namnet Nea Of Sweden kommer från vår dotters namn Linnéa, vilket Nea är en förkortning av, och loggan med den fina skira linnea blomman som är så vacker. Jag har stått för utvecklingen av produkterna under åren och Gunnar har stått för den tunga biten, vi jobbar ihop med allt. Det är han som packar varenda liten tvål och är även med i tillverkningen. Det jag inte gör, gör Gunnar och vice versa. Ibland får barnen hjälpa till att packa, plocka order med mera.

När vi började att tillverka tvål så fanns det ingen information överhuvudtaget i Sverige. Så vi anslöt oss till olika communitys i Australien, USA och Kanada där alla satt och snackade med varandra om tvåltillverkning. Så vi har verkligen gått den långa vägen. Det tog ca 5 år innan recepten till våra tvålkakor blev som vi ville ha dem så som dom ser ut idag. Det är en lång process som kostat mycket pengar att ta fram. Idag har vi ju 17 olika tvålsorter så det tar lite tid att tillverka.

Var någonstans tillverkas tvålarna?

Om man ska tillverka tvål och hudvårdsprodukter måste man ha en avskild lokal. Du får inte göra det hemma på spisen, det är big no-no. Så vi tillverkar i vår ombyggda tvättstuga, allt är säkert och godkänt av läkemedelsverket, det är huvudsaken. Bara man gör det på rätt sätt så spelar det egentligen ingen roll var man tillverkar.

Vi har våra begränsningar med hur mycket vi kan tillverka, men vi vill inte bli det här jättestora företaget som bara ska sälja och sälja. Vi vill ha det på en lagom nivå som vi klarar av under våra förutsättningar. En nivå där vi kan leva på det och må bra av att göra bra produkter. Det är den intentionen vi har haft hela tiden.

Nea of Sweden

Vad är fördelarna med just schampokakor jämfört med flytande tvål?

Våra schampokakor är en 4-i-1 produkt. Du bär inte hem något vatten eftersom det är en koncentrerad kaka. Du får balsameffekt av den eftersom det bara är förtvålade fetter i den, och du kan säga att den är 100% naturlig och ekologisk eftersom det inte är någonting annat tillsatt, exempelvis syntetiska lödderämnen.

Vad är du mest stolt över i er verksamhet?

När våra bästa vänner säger till oss att vi har påverkat dem och deras barn att tänka ekologiskt för oss och planeten, då känner jag mig jättestolt. Just att man kommit ut med ett budskap till fler generationer, det känns fantastiskt bra! Jag kan dö lycklig och veta att både jag och Gunnar åtminstone har satt avstamp både här och där till en bättre värld.

Och jag är ju naturligtvis jättestolt över alla våra produkter och att det faktiskt är jag som är morsa till dom. Alla recept är våra, testade på vänner och bekanta. Det har varit jätteroligt att komma fram till alla doftvarianterna. Det är mycket tänk bakom allt.

Vilken är den största utmaningen för omställningen till ett mer hållbart samhälle, enligt dig?

Transporterna är en stor issue, lastbilar är ett gissel och det är likadant med flyget. Tänker på alla transporter överallt över hela världen för att få tag på råvaror. Jag hoppas verkligen att drivmedelssidan tar sig en riktig vändning. Plastindustrin måste också bli bättre. Plasten är hemsk.

… och vad ger dig framtidstro och hopp?

Kommande generationer. Jag är helt övertygad om att vi kommer att klara omställningen till ett mer hållbart samhälle, för vi måste. Och det börjar politiker och makthavare också att förstå. Det finns inga genvägar längre, nu måste vi sätta ner foten. Men jag har gott hopp! Dels för att vi pratar om det här hela tiden och har gjort i många år, och att man ser den yngre generationen som tänker både en och två gånger. Så hoppingivande!

Vad gör du själv för att leva mer hållbart?

Jag och Gunnar gör så gott vi kan i vårt lilla. Vi äter mest växtbaserad kost men kan äta ost någon gång ibland, men absolut inte kött. Vi källsorterar, har hybridbil, solceller på taken och använder alltid Bra Miljöval-grejer, allt är ekologiskt och vi odlar mycket själv. Vi bor ju så bra på landet och har den filosofin att vi vill kunna äta det vi odlar. Det är faktiskt hela tänket från ax till limpa i livet också.

Vad är dina tre bästa tips för att göra världen lite mer jordklok varje dag?

  1. Se över ditt köpmönster. Köp vad du behöver när du behöver det, inte för att det är rea. Gör slut på det du har innan du fyller på. Det gäller allt vi handlar även förpackningar.
  2. Handla ekologiskt och allra helst lokalt så att vi slipper transporter.
  3. Byteshandla med varandra.

Så här tvättar du håret med schampotvål

  • Gnugga upp ett lödder i händerna eller direkt i håret.
  • Massera in i håret, skölj noggrant.

Balsam behövs oftast inte då håret blir mjukt och följsamt av oljorna i tvålen. Avsluta gärna med en stärkande sursköljning som verkar antistatiskt och mot trassel.

Tips!
Förläng tvålens livslängd genom att låta den torka upp mellan användningarna! En tvålkopp håller tvålen fräsch och fri från bakterier.

Nea of Sweden All Natural & Vegetable Soap & Shampoo Bar, 110 g

Ingredienser (INCI):

Avocado:
Sodium canolate (rapsolja), Sodium olivate (olivolja), Sodium cocoate (kokosolja), Sodium avocadate (avocadoolja), Sodium castorate (ricinolja), Sodium shea butterate (sheasmör), Simmondsia chinensis (jojobaolja), Aqua purificata (renat vatten), Green clay (grön naturlera), Spirulina pacifica (spirulinapulver), Cedrus atlantica oil (cederträolja), Citrus aurantifolia oil (limeolja), Rosmarinus officinalis leaf oil (rosmarinolja), Rosmarinus officinalis leaf extract (rosmarin antioxidant), Limonene*, Citral*. * = från naturliga eteriska oljor.

Carrot:
Sodium canolate (rapsolja), Sodium olivate (olivolja), Sodium cocoate (kokosolja), Sodium castorate (ricinolja), Sodium shea butterate (sheasmör), Simmondsia chinensis (jojobaolja), Daucus carrota juice (morotsjuice), Red clay (röd naturlera), Rosmarinus officinalis leaf extract (rosmarin antioxidant).

Chamomile:
Sodium canolate (rapsolja), Sodium olivate (olivolja), Sodium cocoate (kokosolja), Sodium castorate (ricinolja), Sodium shea butterate (sheasmör), Simmondsia chinensis (jojobaolja), Aqua purificata (renat vatten), Chamomilla recutita flower (kamomill blom), White clay (vit naturlera), Citrus nobilis peel oil (mandarinolja), Moroccan chamomile oil (marockansk kamomillolja), Rosmarinus officinalis (rosmarin antioxidant), Limonene*, Citral*, Linalool*. * = från naturliga eteriska oljor.

Honey Oats:
Sodium canolate (rapsolja), Sodium olivate (olivolja), Sodium cocoate (kokosolja), Sodium castorate (ricinolja), Sodium shea butterate (sheasmör), Simmondsia chinensis (jojobaolja), Aqua purificata (renat vatten), Mel (honung), Avena sativa (havre), White clay (vit lera), Citrus nobilis peel oil (mandarinolja), Vanilla planifolia bean extract (vaniljextrakt), Rosmarinus officinalis leaf extract (rosmarin antioxidant), Limonene*, Citral*, Linalool*. * = från naturliga eteriska oljor.

Lavender Mint:
Sodium canolate (rapsolja), Sodium olivate (olivolja), Sodium cocoate (kokosolja), Sodium castorate (ricinolja), Sodium shea butterate (sheasmör), Simmondsia chinensis (jojobaolja), Aqua purificata (renat vatten), White clay (vit naturlera), Lavandula angustifolia oil (lavendelblom & eterisk lavendelolja), Rosmarinus officinalis leaf extract (rosmarin antioxidant), Mentha piperita oil (pepparmyntsolja), Linalool*. * = från naturliga eteriska oljor.

Lemongrass:
Sodium canolate (rapsolja), Sodium olivate (olivolja), Sodium cocoate (kokosolja), Sodium castorate (ricinolja), Sodium shea butterate (sheasmör), Simmondsia chinensis (jojobaolja), Aqua purificata (renat vatten), White clay (vit naturlera), Curcuma longa L (gurkmeja), Cymbopogon flexuosus herb oil (citrongräsolja), Vanilla planifolia bean extract (vaniljextrakt), Rosmarinus officinalis leaf extract (rosmarin antioxidant).

Lemongrass Mint:
Sodium canolate (rapsolja), Sodium olivate (olivolja), Sodium cocoate (kokosolja), Sodium castorate (ricinolja), Sodium shea butterate (sheasmör), Simmondsia chinensis (jojobaolja), Aqua purificata (renat vatten), Curcuma longa L (gurkmeja), Arthrospira platensis (spirulinapulver), Cymbopogon flexuosus herb oil (citrongräsolja), Mentha piperita oil (pepparmyntaolja), Rosmarinus officinalus leaf extract (rosmarin antioxidant), Geraniol*, Citral*. * = från naturliga eteriska oljor.

Natural:
Sodium canolate (rapsolja), Sodium olivate (olivolja), Sodium cocoate (kokosolja), Sodium castorate (ricinolja), Sodium shea butterate (sheasmör), Simmondsia chinensis (jojobaolja), Aqua purificata (renat vatten), Green clay (grön lera), Rosmarinus officinalis leaf extract (rosmarin antioxidant).

Nettle:
Sodium canolate (rapsolja), Sodium olivate (olivolja), Sodium cocoate (kokosolja), Sodium castorate (ricinolja), Sodium shea butterate (sheasmör), Simmondsia chinensis (jojobaolja), Aqua purificata, Urtica dioica leaf (nässelpulver), Green clay (grön lera), Spirulina pacifica (spirulinapulver), Cedrus atlantica oil (cederträolja), Cananga odorata genuina oil (ylang-ylang olja), Rosmarinus officinalis leaf oil (rosmarinolja), Rosmarinus officinalis leaf extract (rosmarin antioxidant), Linalool*. * = från naturliga eteriska oljor.

Olive:
Sodium canolate (rapsolja), Sodium olivate (olivolja), Sodium cocoate (kokosolja), Sodium castorate (ricinolja), Sodium shea butterate (sheasmör), Simmondsia chinensis (jojobaolja), Aqua purificata (renat vatten), Green clay (grön lera), Spirulina pacifica (spirulinapulver), Citrus grandis peel oil (grapefruktolja), Pogostemon cablin oil (patchouliolja), Vetiveria zizanoides root oil (vetiverolja), Rosmarinus officinalis leaf extract (rosmarin antioxidant), Limonene*, Citral*, Linalool*. * = från naturliga eteriska oljor.

Patchouli:
Sodium canolate (rapsolja), Sodium olivate (olivolja), Sodium cocoate (kokosolja), Sodium castorate (ricinolja), Sodium shea butterate (sheasmör), Simmondsia chinensis (jojobaolja), Aqua purificata (renat vatten), Red clay (röd naturlera), Curcuma longa L (gurkmeja), Pogostemon cablin oil (patchouliolja), Cananga odorata genuina oil (ylang-ylang olja), Rosmarinus officinalis leaf extract (rosmarin antioxidant), Linalool*. * = från naturliga eteriska oljor.

Patchouli Mint:
Sodium canolate (rapsolja), Sodium olivate (olivolja), Sodium cocoate (kokosolja), Sodium castorate (ricinolja), Sodium shea butterate (sheasmör), Simmondsia chinensis (jojobaolja), Aqua purificata (renat vatten), Red clay (röd naturlera), White clay (vit naturlera), Pogostemon cablin oil (patchouliolja), Mentha piperita oil (pepparmyntaolja), Rosmarinus officinalus leaf extract (rosmarin antioxidant).

Pine:
Sodium canolate (rapsolja), Sodium olivate (olivolja), Sodium cocoate (kokosolja), Sodium castorate (ricinolja), Sodium shea butterate (sheasmör), Simmondsia chinensis (jojobaolja), Aqua purificata (renat vatten), Green clay (grön naturlera), Arthrospira platensis (spirulinapulver), Pinus sylvestris twig leaf oil (tallolja), Eucalyptus globulus leaf oil (eukalyptusolja), Rosmarinus officinalus leaf extract, Limonene*. * = från naturliga eteriska oljor.

Rhassoul:
Sodium canolate (rapsolja), Sodium olivate (olivolja), Sodium cocoate (kokosolja), Sodium castorate (ricinolja), Sodium shea butterate (sheasmör), Simmondsia chinensis (jojobaolja), Moroccan lava clay (rasullera), Rosmarinus officinalis leaf extract (rosmarin antioxidant).

Rhassoul Citrus:
Sodium canolate (rapsolja), Sodium olivate (olivolja), Sodium cocoate (kokosolja), Sodium castorate (ricinolja), Sodium shea butterate (sheasmör), Simmondsia chinensis (jojobaolja), Aqua purificata (renat vatten), Moroccan lava clay (rasullera), Citrus aurantium dulcis peel oil (apelsinolja), Cananga odorata genuine oil (ylangolja), Mentha piperita oil (pepparmyntaolja), Rosmarinus officinalus leaf extract (rosmarin antioxidant), Limonene*, Linalool*. * = från naturliga eteriska oljor.

Rose:
Sodium canolate (rapsolja), Sodium olivate (olivolja), Sodium cocoate (kokosolja), Sodium castorate (ricinolja), Sodium shea butterate (sheasmör), Simmondsia chinensis (jojobaolja), Aqua purificata (renat vatten), Rosa gallica flower (rosenblommor), White & pink clay (vit och rosa naturlera), Pelargonium graveolens flower oil (geraniumolja), Cananga odorata genuina oil (ylang-ylang olja), Rosmarinus officinalis leaf extract (rosmarin antioxidant), Citronellol*, Geraniol*, Linalool*. * = från naturliga eteriska oljor.

Rosemary:
Sodium canolate (rapsolja), Sodium olivate (olivolja), Sodium cocoate (kokosolja), Sodium castorate (ricinolja), Sodium shea butterate (sheasmör), Simmondsia chinensis (jojobaolja), Aqua purificata (renat vatten), Pink clay (rosa naturlera), Rosmarinus officinalis leaf oil (rosmarinolja), Cananga odorata genuine oil (ylang-ylang olja), Lavandula angustifolia oil (lavendelolja), Rosmarinus officinalis leaf extract (rosmarin antioxidant), Linalool*. * = från naturliga eteriska oljor.

Tea Tree:
Sodium canolate (rapsolja), Sodium olivate (olivolja), Sodium cocoate (kokosolja), Sodium castorate (ricinolja), Sodium shea butterate (sheasmör), Simmondsia chinensis (jojobaolja), Aqua purificata (renat vatten), Green clay (grön naturlera), Spirulina pacifica (spirulinapulver), Melaleuca alternifolia leaf oil (tea tree-olja), Mentha piperita oil (pepparmyntsolja), Eucalyptus globulus leaf oil (eukalyptusolja), Rosmarinus officinalis leaf extract (rosmarin antioxidant).

Vanilla:
Sodium canolate (rapsolja), Sodium olivate (olivolja), Sodium cocoate (kokosolja), Sodium castorate (ricinolja), Sodium shea butterate (sheasmör), Simmondsia chinensis (jojobaolja), Aqua purificata (renat vatten), White clay (vit naturlera), Vanilla planifolia bean extract (vaniljextrakt), Cananga odorata genuine oil (ylang-ylang olja), Rosmarinus officinalis leaf extract (rosmarin antioxidant).

Ylang Mint:
Sodium canolate (rapsolja), Sodium olivate (olivolja), Sodium cocoate (kokosolja), Sodium castorate (ricinolja), Sodium shea butterate (sheasmör), Simmondsia chinensis (jojobaolja), Aqua purificata (renat vatten), Red clay (röd naturlera), Cananga odorata genuine oil (ylangolja), Mentha piperita oil (pepparmyntaolja), Rosmarinus officinalus leaf extract (rosmarin antioxidant), Linalool*. * = från naturliga eteriska oljor.

109 kr
Finns i flera varianter

Publicerad: 2021-09-24

Nea of Sweden

Handla naturligt, ekologiskt och hållbart!

Jordklok.se är en av Sveriges ledande nätbutiker för ekologisk hudvård, naturlig hårvård, miljövänlig tvätt- och rengöring samt det mesta du behöver för en hållbar livsstil! Har du tips och råd att dela med dig, eller saknar du din favoritprodukt, tveka då inte att kontakta oss!

Varukorg

Till kassan
Varukorgen är tom
Totalt: 0 kr
499 kr kvar till fri frakt