Skickas samma dag*Fri frakt över 499 kr

Guide till ricinolja
Guide till ricinolja

Vad är ricinolja?

Ricinolja, även känd som castor oil, är en fet vegetabilisk olja som utvinns ur ricinväxtens bönliknande frön. Ricinfrön innehåller mellan 35%–55% ricinolja och 3% av ämnet ricin, ett mycket giftigt protein. Växten tros härstamma från Afrika och är idag den största industriella grödan i Indien. Den odlas även i andra länder med tropiskt klimat och är inte helt ovanlig som trädgårdsväxt här i Sverige. Ricinoljan har använts i tusentals år för sina läkande egenskaper, den är otroligt mångsidig och kan användas på hela kroppen.

Vad innehåller ricinolja?

Ricinoljan innehåller omkring 75-90% av fettsyran ricinolsyra, en ovanligt hög koncentration som tros bidra till oljans vårdande egenskaper. Andra fettsyror i oljan är linolsyra, oljesyra, stearinsyra och palmitinsyra. Ricinoljan är inte giftig eftersom växtgiftet ricin inte är lösligt i olja, utan blir kvar som biprodukt i presskakan efter utvinningen av oljan.

Ricinoljans egenskaper

Ricinolja är svagt gulfärgad och har en fet, trögflytande konsistens. Den upplevs ofta som klibbig och har en mild karakteristisk lukt. Tack vare dess höga innehåll av ricinolsyra, har ricinoljan antiinflammatoriska, antibakteriella och fuktgivande egenskaper. Hållbarheten för ricinolja sägs vara bättre än någon annan vegetabilisk olja, den är också löslig i alkohol. Oljans kvalitet och egenskaper beror bland annat på vilken temperatur den extraheras vid och om lösningsmedel används. Kallpressad ricinolja är ljusare i färgen, har ett lägre syra- och jodtal och något högre förtvålningsvärde än den som utvinns vid högre temperaturer eller lösningsmedel.

Hos oss hittar du bara 100% ren, ekologisk och kallpressad ricinolja!

Crearome Ekologisk Ricinolja Kallpressad

Ingredienser (INCI):
Ricinus communis oil*. * = ekologisk.

Ursprungsland: Indien

fr. 64 kr
Finns i flera varianter
Akamuti Organic Castor Oil, 100 ml

Ingredienser (INCI):
Castor oil (ricinus communis)*. * = ekologisk.

Ursprungsland: Indien.

115 kr
Avril Organic Castor Oil, 100 ml

Ingredienser (INCI):
Ricinus communis (castor) oil*. * = ekologisk.

109 kr
Benecos Organic Miracle Tree Seed Body Oil, 100 ml
Ingredienser (INCI):
Ricinus communis seed oil*. * = ekologisk.
99 kr
Organic Castor Oil, 100 ml från Avril
Organic Castor Oil, 100 ml från Avril

Ricinoljans historia

Ricinväxten har varit känd sedan urminnes tider och använts inom folkmedicinen av flera antika kulturer världen över. Arkeologiska fynd visar att man använt växtens delar redan för 24 000 år sedan. I papyrus som daterar före 1500 år f.v.t. omnämns olika ricinväxtdelar som abortmedel, laxermedel, botemedel mot skallighet samt i recept för internt och utvärtes bruk som omslag för bandage samt för att bota brännskador och sår.

Sedan 1800-talet har ricinoljan använts i Sverige som ett naturligt botemedel mot förstoppning då ricinolsyran retar tarmarna till ökad rörlighet. Växten används fortfarande inom folkmedicin världen över och brukas flitigt inom Ayurveda.

Vad används ricinolja till?

Hundratals kemiska föreningar kan härledas från ricinolja och intresset ökar allt mer för oljan inom den kemiska industrin. Tack vare ricinoljans många egenskaper tillämpas den därför inom flera olika användningsområden. De främsta kommersiella användningsområdena är som smörjmedel för motorer, beläggningsmaterial, läkemedel, kosmetika och i plastbranschen.

Inom plastbranchen arbetar man till exempel med att ta fram biobaserade plaster tillverkade av förnyelsebara råvaror som ricinolja för att skapa produkter som skum, lim, tätningsmedel samt i tillverkningen av tennisracket och pjäxor.

Ricinolja: Fördelar för hud- och hårvård

Ricinolja är en mångsidig ingrediens som ofta förekommer i ekologiska hud- och hårvårdsprodukter. Oljan har flera fördelaktiga egenskaper för både hud och hår, och är dessutom utmärkt att blanda med andra växtoljor. Läs mer om populära användningsområden i vår guide: Så använder du ricinolja.

Vanliga frågor om ricinolja

Är ricinolja samma som castor oil?
Ja, det är bara olika namn på samma olja som utvinns ur ricinväxten (Ricinus communis). Båda namnen används ofta synonymt men castor oil är det engelska namnet, medan ricinolja är det svenska namnet på oljan.
Min ricinolja har stelnat, vad gör jag?
Vissa fettsyror i oljan kan stelna helt eller delvis i lägre temperaturer runt 10°C. Det är helt naturligt och försämrar inte oljans kvalitet eller egenskaper. De blir flytande igen efter några dagar i rumstemperatur. Du kan också lägga oljan i ett vattenbad eller vid ett element för att de ska smälta fortare. Ricinoljan har lång hållbarhet och behöver inte förvaras svalt.
Kan man smörja skor med ricinolja?
Javisst, om de är gjorda av skinn eller läder! Prova gärna att göra ett eget ekologiskt skovax med hjälp av bivax, kokosolja, rapsolja och ricinolja. Eller smörj in skorna med Skinn & Läderbalsam som återfettar, ger elasticitet och ett skyddande lager mot smuts och fläckar.

Källor:
Chee Chin Chu & Kar Lin Nyam (2021). Application of seed oils and its bioactive compounds in sunscreen formulations. J Am Oil Chem Soc. 2021; 98: 713–726. https://aocs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/aocs.12491
David Sunday Ogunniyi (2006). Castor oil: a vital industrial raw material. Bioresour Technol. 2006 Jun;97(9):1086-91. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0960852405002026
Giftinformationscentralen
Letizia Polito m.fl. (2019). Ricin: An Ancient Story for a Timeless Plant Toxin. Toxins 2019, 11, 324. https://res.mdpi.com/bookfiles/book/2602/Ricin_Toxins.pdf
Nationalencyklopedin
Nilgun E. Tumer (2020). Ricin Toxins. Basel, Switzerland: MDPI - Multidisciplinary Digital Publishing Institute, 2020. Print. https://res.mdpi.com/bookfiles/book/2602/Ricin_Toxins.pdf 
Shikha Singh m.fl. (2023). A comprehensive review of castor oil-derived renewable and sustainable industrial products. Environ Prog Sustainable Energy. 2023; 42(2):e14008. https://aiche.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ep.14008 

Handla naturligt, ekologiskt och hållbart!

Jordklok.se är en av Sveriges ledande nätbutiker för ekologisk hudvård, naturlig hårvård, miljövänlig tvätt- och rengöring samt det mesta du behöver för en hållbar livsstil! Har du tips och råd att dela med dig, eller saknar du din favoritprodukt, tveka då inte att kontakta oss!

Varukorg

Till kassan
Varukorgen är tom
Totalt: 0 kr
499 kr kvar till fri frakt