Stäng

Din kundvagn(0)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan
499 kr kvar till fri frakt
Startsida / Guider, tips och inspiration / Recept / Chiasylt med blåbär och fikon
Chiasylt med blåbär och fikon

Chiasylt med blåbär och fikon

Hemgjord chiasylt som går på ett kick! Det enda du behöver göra är att mixa och blanda. Smaksättningen kan varieras med andra bär och kryddor som kanel, kardemumma eller ingefära.

Ingredienser

Bas 
3,5 msk chiafrön
1,5 dl vatten

Smaksättning
3 dl blåbär 
5 torkade fikon
3 krm vaniljpulver
0,5 dl vatten (tillsätts på slutet)

Gör så här

  1. Blanda chiafrön och vatten i ett glas. Se till så att fröna sväller och är jämt fördelade i vätskan, rör om under tiden de sväller. Låt stå i ca 10 minuter.
  2. Under tiden kan du mixa tinade blåbär och torkade fikon.
  3. Blanda ihop chiablandningen med blåbärsmixet, tillsätt vaniljpulver och smaka av.
  4. Späd ut sylten med vatten, börja med 0,5 dl men tillsätt mer om du vill ha den lösare.
  5. Vill du ha en sötare sylt, tillsätt lite honung eller björksocker.
  6. Förvara sylten i Weck Jars glasburkar, sylten håller ungefär en vecka i kylskåpet. Receptet ger ca 3,5 dl sylt.

Tips!
Det går även bra att frysa in sylten. Använd gärna vår iskubsform i rostfritt stål, då blir det enkelt att ta fram rätt mängd vid behov.