Stäng

Din kundvagn(0)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan
499 kr kvar till fri frakt
Startsida / Guider, tips och inspiration / Intervjuer / Intervju med Anja Allvin
Intervju Anja Allvin

Intervju med Anja Allvin

Vi är glada att presentera Anja Allvin som vår matambassadör och ser fram emot alla härliga recept och tips hon kommer att bjuda på.

Anja är en stark ambassadör för den ukrainska matkulturen och imponerade på många med sin skickliga matlagning i Sveriges Mästerkock 2022. Här berättar hon om sin största förebild, favoritmaten och pågående projekt!

När väcktes ditt matlagningsintresse till liv?

Mitt matlagningsintresse kom rätt sent i livet. Jag har alltid tyckt om att äta god mat men var lite för rastlös för att lära mig matlagningskonsten ordentligt. Först när jag fick mina första två barn började jag intressera mig för att laga god mat från grunden.


Har du någon inspirationskälla eller förebild?

Min farmor är en stor förebild. Hon bodde tillsammans med oss under min uppväxt. När jag kom hem från skolan var det alltid något gott som väntade i köket. Hon gjorde allt med glädje och kärlek, oftast sjungande och dansande i köket.

Om Anja

Ålder: 38 år
Bor: I en gammal skånelänga
Från: Ukraina, flyttade till Sverige 2005
Familj: 3 barn och man
Gör: Sjuksköterska, matkreatör och egenföretagare
Intressen: Trädgårdsfix, laga mat och sy
Happyplace: Svampskogen
Instagram: @anjas_mat_

Vad kännetecknar det ukrainska köket?

Man lagar olika rätter beroende på säsong och hyllar råvaror när de är som bäst. Dessutom finns det en stor tradition inom inläggning och mjölksyrning. Ofta har man fullt upp på somrarna med att förädla den goda skörden.

Anja Allvin

Bästa vardagsmaten

Anja är väldigt förtjust i svensk festlig högtidsmat som sill och potatis. Till vardags är dock en av hennes favoriträtter pankopanerad kycklingschnitzel med ris, fräsch kålsallad, två sorters majonnäs och koriander. Receptet nedan är för fyra personer. 

Ingredienser

4 små kycklingbröstfiléer 
1 dl vetemjöl 
2 ägg 
2-3 dl panko
2 tsk gurkmeja 
salt 
olja att steka i

Tillbehör 
ris till servering 
1 gurka 
1/2 liten spetskål 
salladslök 
färsk koriander 
1 liten röd chili 
1/2 lime 
2 msk risvinäger 
2 msk sesamolja
1 dl majonnäs 
1 msk sriracha
1 msk ljus miso 
1 tsk socker 
svarta och vita sesamfrön 

Gör så här

  1. Strimla kålen och gurkan tunt. Lägg i var sin skål. Häll på 1 msk risvinäger och sesamolja över dem, salta och sockra lätt och strössla med lite sesamfrön. Ställ åt sidan.

  2. Dela majonnäsen i två delar. Blanda en del med srirachan och den andra delen med misopastan. Smaka av. Lägg i spritspåsar och ställ åt sidan.

  3. Strimla salladslöken och chilin, spara till servering.

  4. Lägg en kycklingfilé i taget mellan två bitar plastfolie och kavla ut med en brödkavel så att de blir ca 1 cm tjocka. Salta lätt.

  5. Förbered panering genom att ta fram tre tallrikar. Häll vetemjöl och lite salt i den första, knäck äggen i den andra och häll i panko med gurkmejan i den tredje.

  6. Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.

  7. Panera kycklingen genom att först doppa dem i mjölet, sedan i ägget och sist i pankon.

  8. Värm ca 3 cm neutral olja i en stekpanna med höga kanter.

  9. När oljan är varm (ca 175 grader) lägg i kycklingfiléer och stek ett par minuter på varje sida tills paneringen får fin gyllenbrun färg. Lägg kycklingen på en bit hushållspapper och låt rinna av lite.

  10. Skär kycklingkatsun i 1 cm tjocka skivor.

  11. Ta fram fyra tallrikar. Lägg lite ris på varje tallrik, toppa med några kycklingbitar, spritsa över båda majonnäserna och lägg på spetskålen, gurkan, limebitar (som du kan bränna med gasolbrännare), koriander, salladslöken, chilin och strössla över mer sesamfrön.

Berätta mer om planerna med foodtrucken!

Människor är nyfikna på det ukrainska köket och många har uppmuntrat mig till att starta en restaurang. Dock kändes det som ett alldeles för stort steg så en foodtruck blev lösningen. Jag och min man har planer på att åka runt lite i landet med vår "Ukrainian Food truck" och låta så många som möjligt att ta del av det goda ukrainska köket.

Du skriver en bok tillsammans med kocken Anastasia Lundqvist. Vad kan du berätta om den?

Kokboken betyder väldigt mycket för mig! Det blir Sveriges första bok om ukrainsk mat. Den kommer ge en inblick i Ukrainas kulinariska historia, traditioner och bjuda på en massa läckra recept som förhoppningsvis blir favoriter i många svenska hem. Boken kommer ut på Ukrainas nationaldag 24:e augusti 2023.

Tillsammans med sina vänner har Anja samlat in närmare 300.000 kronor till lokala hjälporganisationer och volontärer i Ukraina genom att bl.a. sälja matlådor, fika på torget och ordnat finmiddag på restaurang.

Har du några tips på hur man som privatperson kan stötta Ukraina och ukrainare?

Man kan skicka pengar direkt till ukrainska organisationer, till exempel United 24, det är en seriös organisation med stor transparens. Det finns en del ukrainska flyktingar i Sverige som söker jobb och behöver hjälp på vägen. Där kan man som privatperson hjälpa med kontakter och tips.

Häng med på Anjas resa

Kom ihåg att följa Anja på instagram, @anjas_mat_ där du får lära känna henne bättre och ta del av massa goda recept. 

Anjas favoritprodukter från butiken

Nedan ser du ett urval av Anjas favoritprodukter från butiken, för att se fler gå till Anja Allvins favoritprodukter.

Publicerad: 2022-10-28