Skickas samma dag*Fri frakt över 499 kr

Startsida  Guider, tips och inspiration  Vad är Aleppotvål?
Guide till Aleppotvål
Guide till Aleppotvål

Vad är Aleppotvål?

En äkta Aleppotvål är en mångsidig tvål gjord av olivolja och lagerbärsolja som tillverkas traditionellt för hand. Det är en mild och näringsgivande tvål med en speciell doft och färg. Vissa föredrar att använda Aleppotvål till händer eller ansiktstvätt, andra i duschen till kropp och hår. Aleppotvålen är otroligt mångsidig. Den funkar lika bra till hela familjen och täcker alla rengöringsbehov från topp till tå. Perfekt att ta med på resa, för att tvätta kläder, till rakning eller rengöring av hemmet.

I den här guiden har vi samlat allt du behöver veta om Aleppotvål. Ta reda på varför den hyllas världen över, hur du använder den och väljer rätt tvål för dig!

Vad vill du veta mer om?

Lagertvål Traditionell Aleppotvål - 1-40% lagerbärsolja, ca. 170-200 g

Ingredienser:
Naturlig olivolja, Naturlig lagerbärsolja 1-40%, Salt 0,1%.

Tillverkad i Aleppo, Syrien.

fr. 65 kr
Finns i flera varianter
Gröna Gredelina Aleppotvål - 16-40% lagerbärsolja, ca. 200 g

Ingredienser (INCI):
Sodium olivate, Sodium laurate, Sodium chloride.

På grund av situationen i Syrien så tillverkas tvålen i Turkiet tillsvidare.

fr. 79 kr
Finns i flera varianter
Najel Flytande Aleppotvål - 20% lagerbärsolja, 500 ml

Ingredienser (INCI):
Aqua (water), Potassium olivate*, Potassium laurelate (20%)*, Glycerin*, Sodium benzoate, Potassium sorbate, Potassium hydroxide. * = tillverkad med ekologiska ingredienser.

Tillverkad i Frankrike.

149 kr
Lagertvål Aleppotvål med doft - 4% lagerbärsolja, ca. 100 g

Ingredienser:
Naturlig olivolja, Naturlig lagerbärsolja (4%), Eterisk olja, Salt (0,1 %).

fr. 60 kr
Finns i flera varianter
Najel Aleppotvål med Aktivt kol, 100 g

Ingredienser (INCI):
Sodium olivate, Aqua (water), Charcoal powder*, Sodium laurelate (5%), Glycerin, Sodium chloride, Sodium hydroxide. * = ekologisk.

Tillverkad i Aleppo, Syrien.

59 kr
Aleppotvål lagerbärsolja
Aleppotvål lagerbärsolja

Vad innehåller Aleppotvål?

En äkta Aleppotvål innehåller endast olivolja, lagerbärsolja, en gnutta salt och lite vatten. Tvålen är också fri från konstgjorda färgämnen, syntetiska doftämnen, palmolja och konserveringsmedel. Procenthalten anger hur stor andel lagerbärsolja som tvålen innehåller och brukar variera mellan 1-40%. Lagerbärsoljan är nyckelingrediensen som ger tvålen sin gröna färg och speciella doft, som brukar beskrivas som såpa-aktig, något rökig med inslag av tjära och eukalyptus.

Olivolja

Aleppotvålen innehåller mestadels olivolja. Oljan är rik på vitaminer och mineraler som vårdar huden och håller den återfuktad, mjuk och smidig. Trots att den är så mild har oljan utmärkta antibakteriella egenskaper som varsamt löser upp smuts. Olivoljan ger tvålen en beige-gul nyans.

Lagerbärsolja

Den näringsrika lagerbärsoljan är känd för sina antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper. I lagerbär finns fettsyror som laurinsyra (antimikrobiell effekt), oljesyra (mjukgörande), linolsyra och palmitinsyra (stärker hudens barriär och gör den mer motståndskraftig).

Aleppotvålar procenthalt
Aleppotvålar procenthalt

Välja rätt Aleppotvål

Är du osäker på vilken du ska välja? Vi är alla olika och det viktigaste är att du hittar en tvål som passar din hudtyp och dina behov. Huden kan till exempel vara torr och känslig på olika sätt, men det som är så fantastiskt med Aleppotvålen är att den inte rubbar hudens naturliga balans.

Låg eller hög procenthalt?

Generellt brukar man säga att ju högre andel lagerbärsolja tvålen har, desto mer vårdande och välgörande är den. En högre procent passar därför dig som har lite mer problem med huden som psoriasis eller eksem. En Aleppotvål med högre andel lagerbärsolja har en starkare doft som sitter kvar länge efter tvätt. Om du ogillar doften är ett tips att välja en lägre procenthalt.

En tvål med lägre procent av lagerbärsolja brukar passa normal hud. Olivoljans vårdande egenskaper funkar också bra på känslig, torr och sprucken hud.

Mycket torr, tunn eller känslig hud
Välj en tvål med en låg andel lagerbärsolja 1-4% eller prova en ren olivtvål. Olivtvålar är extra milda och ger en varsam rengöring för de allra minsta eller känsligaste.

Torr till normal hud
Aleppotvål med 5-8% lagerbärsolja passar alla hudtyper. Det är också den mest förekommande doftsatta procenthalten. Idealisk för daglig användning. Vill du ta del av lagerbäroljans fördelar så välj en tvål med lite högre procenthalt.

Lätt fet, normal eller kombinerad hud
Aleppotvål med 10-16% lagerbärsolja är lämplig för blandhud som kan vara lätt fet på vissa områden och samtidigt torr eller normal på andra.

Fet eller irriterad hud
En Aleppotvål med högre andel lagerbärsolja (runt 20%) är särskilt lämplig för dig med en fet eller känslig hud som kan klia, vara röd eller bli torr och irriterad. Tvålen hjälper till att rensa porerna, ta bort smuts, talg och bekämpa bakterier på huden.

Reaktiv, lättirriterad eller problemhud
En tvål med en mycket hög andel lagerbärsolja (30% och uppåt) passar dig med rodnande, känslig eller torr hud som lätt blir irriterad, flagnar, kliar eller får utslag. Psoriasis, eksem och akne är exempel på olika hudbesvär som visat sig svara bra på Aleppotvål. Det är tvålens antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper som kan hjälpa till att lugna irritationer och lindra hudbesvär.

Tänk på att …
Vår hud är unik och vad som fungerar för någon annan kanske inte fungerar för dig. Prova och känn efter själv vilken Aleppotvål som passar din hudtyp bäst. Har du svåra hudbesvär rekommenderar vi att du rådfrågar en dermatolog.

Populära Aleppotvålar

Lagertvål Traditionell Aleppotvål - 1-40% lagerbärsolja, ca. 170-200 g

Ingredienser:
Naturlig olivolja, Naturlig lagerbärsolja 1-40%, Salt 0,1%.

Tillverkad i Aleppo, Syrien.

fr. 65 kr
Finns i flera varianter
Najel Aleppotvål - 5-40% lagerbärsolja, 170-200 g

Ingredienser (INCI):
Sodium olivate, Sodium laurelate, Aqua (water), Glycerin, Sodium chloride, Sodium hydroxide.

Tillverkad i Aleppo, Syrien.

fr. 59 kr
Finns i flera varianter
Lagertvål Traditionell Aleppotvål - 4-40% lagerbärsolja, 80-90 g

Ingredienser:
Naturlig olivolja, Naturlig lagerbärsolja 4-40%, Salt 0,1%.

Tillverkad i Aleppo, Syrien.

fr. 50 kr
Finns i flera varianter
Gröna Gredelina Aleppotvål - 16-40% lagerbärsolja, ca. 200 g

Ingredienser (INCI):
Sodium olivate, Sodium laurate, Sodium chloride.

På grund av situationen i Syrien så tillverkas tvålen i Turkiet tillsvidare.

fr. 79 kr
Finns i flera varianter
Najel Aleppotvål Mini, 5 x 20 g

Ingredienser (INCI):
Sodium olivate, Aqua, Sodium laurate (5%), Glycerin, Sodium chloride, Sodium hydroxide.

Tillverkad i Aleppo, Syrien.

69 kr
Marius Fabre Fast Aleppotvål, 200 g

Ingredienser (INCI):
Sodium olivate, Aqua, Sodium laurelate (3%), Glycerin, Sodium chloride, Sodium hydroxide.

89 kr
Lagertvål Traditionell Aleppotvål Oval - 8% lagerbärsolja, ca. 125 g

Ingredienser:
Naturlig olivolja, Naturlig lagerbärsolja 8%.

69 kr
Aleppotvål tillverkning
Aleppotvål tillverkning

Aleppotvålens historia

Receptet för att tillverka Aleppotvål är tusentals år gammalt och vissa menar att det är världens äldsta hårda tvål. Tvålen har fått sitt namn efter den syriska staden Aleppo där den tros ha sitt ursprung. Alepptovålen och dess tillverkningsmetod har överlevt i generationer och blivit en betydande del av den lokala kulturen och ekonomin. Dess tillverkning kan spåras tillbaka till medeltiden, tvålfabrikerna Zanabili och Jubayli går exempelvis tillbaka till 1700-talet och sägs vara bland de äldsta i Aleppo. Via handelsvägar och kulturella utbyten under medeltiden tros Aleppotvålen ha kommit till Europa och även ha influerat tillverkningen av Marseilletvål.

På grund av kriget i Syrien har många tvålmästare valt att flytta produktionen till länder som Turkiet, Libanon,  Jordanien och Egypten som också har ett gynnsamt medelhavsklimat för växtligheten av lagerträd och olivoljeproduktion.

Tillverkningsmetod

Äkta traditionell Aleppotvål tillverkas fortfarande för hand enligt gamla oförändrade processer och det ligger stor omtanke och kunskap bakom varje tvål. Arbetet beskrivs ofta som hårt med enkla redskap och tunga lyft. När du köper en Aleppotvål stöttar du det tusenåriga hantverket och upprätthållandet av ett viktigt kulturellt arv.

  1. Oliv- och lagerträdets svarta frukter plockas för hand, ofta från den egna hemtrakten om hösten för att sedan pressas. Tvålen tillverkas därefter vanligtvis i den svalare säsongen mellan oktober och mars.

  2. Först värms vatten och lut (natriumhydroxid) upp i stora kar för att röras ihop med kallpressad olivolja och får koka under flera dygn. Sedan tillsätts kallpressad lagerbärsolja.

  3. Under förtvålningen försvinner lutet och ingredienserna omvandlas till ett fettsyresalt (själva tvålen). Tvålmassan sköljs sedan med saltat vatten flera gånger för att avlägsna spår av frätande ämnen.

  4. Tvålmassan hälls ut i stora formar eller grunda bassänger för att stelna i några veckor. Därefter skärs tvålen upp i bitar som stämplas med tvåltillverkarens sigill och andelen lagerbärsolja.

  5. Tvålarna staplas sedan i mörka, ventilerade källare och lagras i minst 9 månader. Det är nu den gröna klorofyllen på ytan oxiderar och blir gulbrun, även vatten avdunstar. Efter torkperioden rengörs tvålarna, lindas in, förpackas och är redo att skickas.

I filmen kan du se hur Najels fascinerande tillverkning av Aleppotvålar går till:

I filmen kan du se hur Najels fascinerande tillverkning av Aleppotvålar går till:

Varför lagras Aleppotvålen så länge?

Det tar 6-9 månader för en Aleppotvål att mogna. Det är under lagringstiden som tvålen utvecklar sina vårdande egenskaper. Ju mindre vatten det är i tvålen, desto längre har den fått mogna. Tvålen blir också mindre kladdig när du använder den.

Hur vet man att det är en äkta Aleppotvål?

Tyvärr har marknaden översvämmats med masstillverkade syntetiska alternativ och falska Aleppotvålar med ingredienser som palmolja, kokosolja eller animaliskt fett, vilka förändrar tvålens egenskaper. Det är också en myt att en äkta Aleppotvål alltid flyter i vatten. Att tvålen flyter eller inte beror på slumpmässiga kriterier som inte alltid är kontrollerbara, till exempel oljans densitet.

Så här kan du tänka för att identifiera en äkta Aleppotvål:

  • Tvålen ska ha ojämna kanter, en gulbrun yttre färg och smaragdgrön kärna. Det bruna lagret är ett sätt att bestämma tvålens ålder, ju tjockare, desto äldre tvål. Tvålens kärna mörknar med åren och övergår till lerbrun.

  • Kontrollera produktens innehållsförteckning och ursprung. 

  • Titta efter tvåltillverkarens sigill. Det säkerställer att tvålen är tillverkad av en tvålmästare och hjälper till att identifiera tillverkaren. Sigillet är alltid skrivet på arabiska.

Är Aleppotvål uttorkande?
Eftersom Aleppotvålen är mild och oljebaserad anses den generellt sett inte vara uttorkande. Upplever du ändå någon form av torrhet efter användning kan det hjälpa att komplettera med ett ekologiskt kroppssmör, olja eller kräm för att hjälpa till att återställa hudens naturliga fuktbalans.
Tips! Dela tvålen i mindre bitar
Tycker du att en större tvål är otymplig att hantera? Använd en varm kniv eller ståltråd och dela tvålen i mindre bitar. Tvålsmulorna som eventuellt blir kvar kan du samla i en tvålpåse, så går ingenting till spillo! De går också att använda till hand- och maskintvätt.
Hur länge håller en Aleppotvål?
Själva tvålen i sig kan bibehålla sin kvalitet och sina egenskaper i flera år om den förvaras på rätt sätt. Beroende på hur ofta och vad du använder tvålen till, kan en tvål på cirka 170-200 gram räcka i flera månader.
Ta hand om tvålen
Förvara tvålen på en sval, mörk och torr plats. En praktisk tvålhållare med skåror och hål i botten gör att tvålen hinner rinna av och torka upp mellan tvättarna. Tips! Till tvålar med en högre andel olivolja som lättare blir kladdiga passar en luffakudde utmärkt som tvålfat.
Flytande Aleppotvål
Flytande Aleppotvål

Flytande Aleppotvål

Vill du åt Aleppotvålens fina egenskaper men föredrar flytande tvål? Den flytande Aleppotvålen är populär att använda som rengöring till hela kroppen - i duschen, badet eller som handtvål. Det finns också särskilt framtagna schampon baserade på Aleppotvål. Våra varumärken lägger stor vikt i att recepten inte ska skilja sig för mycket från den fasta Aleppotvålen utan bibehålla samma vårdande egenskaper. Därför blandas aldrig andra oljor som kokos- och palmolja in.

I vårt sortiment hittar du en mängd olika Aleppotvålar i både fast och flytande form. Vissa är berikade med fler aktiva ingredienser och underbara naturliga dofter.

Flytande och berikade Aleppotvålar

Najel Rund Aleppotvål Jasmin, 100 g

Ingredienser (INCI):
Sodium olivate, Aqua (water), Sodium laurelate (5%), Parfum (fragrance), Glycerin, Jasminum officinale (jasmine) flower water*, Sodium chloride, Sodium hydroxide, Potassium sorbate, Sodium benzoate, Citric acid, Benzyl alcohol, Eugenol, Hexyl cinnamal, Linalool. * = ekologisk.

Tillverkad i Aleppo, Syrien.

49 kr
Najel Aleppotvål, 100 g

Ingredienser (INCI):

Citron:
Sodium olivate, Aqua (water), Citrus limon (lemon) peel oil, Sodium laurelate (5%), Glycerin, Limonene, Sodium chloride, Sodium hydroxide, Citral, Geraniol, Linalool.

Dödahavslera:
Sodium olivate, Aqua (water), Sodium laurelate (5%), Glycerin, Maris limus extract (dead sea mud), Sodium chloride, Sodium hydroxide.

Honung:
Sodium olivate, Aqua (water), Sodium laurelate (5%), Mel (honey), Parfum (fragrance), Glycerin, Sodium chloride, Sodium hydroxide.

Rhassoul & Arganolja:
Sodium olivate, Aqua (water), Moroccan lava clay, Argania spinosa (argan) kernel oil, Sodium laurelate (5%), Glycerin, Sodium chloride, Sodium hydroxide.

Viol:
Sodium olivate, Aqua (water), Sodium laurelate, Parfum (fragrance), Glycerin, Sodium chloride, Sodium hydroxide, Alpha-isomethyl ionone, Amyl cinnamal, Geraniol, Hexyl cinnamal, Hydroxycitronellal.

49 kr
Finns i flera varianter
Gröna Gredelina Flytande Aleppotvål Lavendel - 16% lagerbärsolja, 250 ml

Ingredienser (INCI):
Sodium olivate (förtvålad olivolja)*, Sodium laurate (förtvålad lagerbärsolja 16%)*, Distilled water (destillerat vatten), Sodium chloride (mineralsalt), Lavandula officinalis flower
oil (eterisk lavendelolja), Linalool**. * = ekologisk, ** = förekommer naturligt i den eteriska oljan.

Tillverkad i Sverige.

149 kr
Najel Aleppo Soap Shower Gel med Jasmindoft, 500 ml

Ingredienser (INCI):
Aqua (water), Coco-glucoside, Lauryl glucoside, Cocamidopropyl betaine, Sodium cocoyl glutamate, Sorbitan caprylate, Sodium chloride, Potassium olivate*, Potassium laurelate* (5%), Glycerin*, Citric acid, Sodium citrate, Propanediol, Parfum (fragrance), Benzoic acid, Sodium benzoate, Potassium sorbate, Potassium hydroxide, Linalool. * = tillverkad med ekologiska ingredienser.

Tillverkad i Frankrike.

152 kr
Marius Fabre Flytande Aleppotvål

Ingredienser (INCI):
Aqua (water), Potassium olivate, Potassium laurate, Glycerin, Hydroxyethylcellulose, Potassium sorbate, Potassium benzoate, Olea europaea (olive) fruit oil, Tetrasodium glutamate diacetate, Laurus nobilis (laurel) fruit oil, Tocopherol, Tetrasodium EDTA, Disodium phosphate, Polysorbate 60, Sodium phosphate.

Tillverkad i Frankrike.

fr. 199 kr
Finns i flera varianter
Gröna Gredelina Flytande Aleppotvål - 16% lagerbärsolja, 250 ml

Ingredienser (INCI):
Sodium olivate (förtvålad olivolja)*, Sodium laurate (förtvålad lagerbärsolja 16%)*, Distilled water (destillerat vatten), Sodium chloride (mineralsalt)*. * = ekologisk.

Tillverkad i Sverige.

149 kr
Najel Aleppotvål Amber & Oud, 150 g

Ingredienser (INCI):
Sodium olivate, Aqua (water), Sodium laurelate (5%), Parfum (fragrance), Glycerin, Sodium chloride, Sodium hydroxide, Alpha-isomethyl ionone, Citronellol, Coumarin, Eugenol, Linalool.

Tillverkad i Aleppo, Syrien.

89 kr
Lagertvål Aleppotvål med doft - 4% lagerbärsolja, ca. 100 g

Ingredienser:
Naturlig olivolja, Naturlig lagerbärsolja (4%), Eterisk olja, Salt (0,1 %).

fr. 60 kr
Finns i flera varianter
Najel Aleppotvål med Aktivt kol, 100 g

Ingredienser (INCI):
Sodium olivate, Aqua (water), Charcoal powder*, Sodium laurelate (5%), Glycerin, Sodium chloride, Sodium hydroxide. * = ekologisk.

Tillverkad i Aleppo, Syrien.

59 kr
Najel Flytande Aleppotvål - 20% lagerbärsolja, 500 ml

Ingredienser (INCI):
Aqua (water), Potassium olivate*, Potassium laurelate (20%)*, Glycerin*, Sodium benzoate, Potassium sorbate, Potassium hydroxide. * = tillverkad med ekologiska ingredienser.

Tillverkad i Frankrike.

149 kr

Källor:
Filiz Ayanoğlu m.fl. (2018). Promising bay laurel (Laurus nobilis L.) genotypes for fruit production. Int. J. Chem. Technol. 2 (2), 161-167. https://doi.org/10.32571/ijct.485896

Laboratoire NAJJAR
Lucia Caputo m.fl. (2017). Laurus nobilis: Composition of Essential Oil and Its Biological Activities. Molecules. 22. 930. https://doi.org/10.3390/molecules22060930
Reine Leinölfarben
Syrian Heritage Archive
Yoav Arbel (2021). Olive Oil Soap in the Holy Land: Background, Technology and a Newly Discovered Workshop in Jaffa, Industrial Archaeology Review, 43:1, 53-64. 10.1080/03090728.2021.1854016

Handla naturligt, ekologiskt och hållbart!

Jordklok.se är en av Sveriges ledande nätbutiker för ekologisk hudvård, naturlig hårvård, miljövänlig tvätt- och rengöring samt det mesta du behöver för en hållbar livsstil! Har du tips och råd att dela med dig, eller saknar du din favoritprodukt, tveka då inte att kontakta oss!

Varukorg

Till kassan
Varukorgen är tom
Totalt: 0 kr
499 kr kvar till fri frakt