Tygbinda
Många som gått över från engångsbindor till tygbindor älskar det! Det blir betydligt billigare i längden jämfört med engångsskydd samtidigt som tygbindorna ger mindre avfall att ta hand om. Vissa upplever även att de blivit fria från problem som klåda och svampinfektioner i underlivet. Dessutom mår miljön bättre av flergångslösningar.
Hur fungerar tygbindor?
Tygbindan fungerar på samma sätt som engångsbindor, den sätts i trosorna där den absorberar blod vid menstruation eller urinläckage vid lindriga inkontinensbesvär. Bindan är uppbyggd i olika skikt där den absorberande kärnan oftast är gjord av bomull med en tunn förstärkning av polyuretanlaminerat polyestertyg (PUL) för att förhindra läckage. Tygbindan kan tvättas och återanvändas i flera år om den hanteras rätt.
Tygbindans historia
Visste du att bindor hemvirkades i slutet av 1800-talet? Ungefär samtidigt dök fabrikstillverkade flergångsbindor i flanell upp i handeln. Genom tiderna har naturmaterial som gräs, papper och tyg använts som mensskydd. På 1600-talet användes exempelvis trasor fyllda med ängsull eller vitmossa. Idag kan du köpa bindor i olika material, storlekar, tjocklekar och färger - eller sy dina egna.
Hitta rätt bindor
Välj bland flera varianter för olika flöden och hitta nivån som passar dig.
-
Minibinda - Passar för dagar med lättare flöde. Kan också användas som ett trosskydd till flytningar, vid lättare inkontinensbesvär eller som komplement till menskopp eller tampong de dagar du blöder lite mer.
-
Dagbinda - Är perfekt dagtid under större delen av mensen, vid lättare inkontinensbesvär samt nattetid under mensens sista dagar då flödet ofta minskar något.
-
Nattbinda - Passar under natten eller för dig med rikliga blödningar. Den kan också användas för avslag efter förlossning eller inkontinens.
-
Active natt/ultra - Passar som nattbinda eller för dig med rikligt flöde eller postpartum.
Att byta tygbinda på offentliga toaletter
Det behöver inte alls vara så krångligt som många tror att byta binda när du inte är hemma. Vik ihop den använda bindan till ett litet kuvert och knäpp ihop med knapparna om sådana finns. Förvarar den i en påse av vattenresistent tyg tills du kommer hem och har möjlighet att tvätta bindan. Ekologiska engångsskydd kan vara ett bra komplement till tygbindor.
Tips på andra mensskydd
Är tygbinda inte din grej? Ingen fara, vi har andra alternativ!
*Källa: Undersökning av Kantar Sifo på uppdrag av MENSEN, 2021.