Skickas samma dag*Fri frakt över 499 kr

Startsida  Guider, tips och inspiration  Naturlig hårvård
Naturlig hårvård

Naturlig hårvård

Traditionella hårvårdsprodukter innehåller ofta syntetiska kemikalier som är skadliga för oss och inte särskilt skonsamma mot miljön. Ett ekologiskt schampo är mildare i sin sammansätning och rengör mer skonsamt med ingredienser hämtade från naturen.

Det är sulfaterna (SLS/SLES) i ett vanligt schampo som gör att det löddrar och blir rent. Dessa tvättensider är oftast alldeles för starka och rubbar hårbottens naturliga balans som blir torr och i sin tur svarar med att öka produktionen av sebum så att du upplever en känsla av fett hår, vilket gör att du tvättar det oftare än du egentligen skulle behöva. Sulfaterna torkar inte bara ut hårbotten utan tränger också in i fjällskikten på hårstrået så att det inte kan sluta sig och då torkar det också ut. Förutom att försämra kvaliteten på ditt hår kan dessa syntetiska kemikalier också orsaka allergier.

Silikoner är ett annat omtalat ämne inom hårvård som kan urskiljas i innehållsförteckningen då de slutar på -cone eller -xane. Till de vanligaste tillhör cyclomethicone, dimethicone och cyclopentasiloxane. Silikoner finns vanligtvis i balsam och andra leave in-produkter men också i vissa schampon. Ämnet tillsätts för att håret ska kännas lent och få glans. Problemet med silikoner är att de många gånger inte är vattenlösliga vilket gör dem svåra för oss att tvätta ur håret och svåra för naturen att bryta ned. De lägger sig som en hinna runt hårstrået som i sin tur inte kan få någon näring och till slut lägger sig platt och livlöst. För att tvätta bort silikoner krävs sulfater som torkar ut håret och då vill vi tillsätta silikoner igen för att återfå glans. Detta blir en ond cirkel som endast kan brytas genom att byta hårvårdsrutin.

Hos oss hittar du ett brett sortiment av ekologiska och naturliga schampon och balsam som är fria från SLS, silikoner, syntetiska konserveringsmedel samt doft- och färgämnen.

Ge ditt hår den kärlek det förtjänar genom att välja naturliga och rena hårvårdsprodukter!

Att byta till ekologisk hårvård

Börja med att detoxa ditt hår med rasullera. Detta görs i syfte att avlägsna alla produktrester som kan finnas kvar i ditt hår, till exempel silikoner. Därefter kan du börja tvätta med ditt nya gröna schampo och balsam!

Bytet från konventionellt till naturligt schampo kan ta upp till tre månader - ha tålamod! 
Om du har använt konventionella produkter under en lång tid finns det risk att de starka kemikalierna har brutit ned kvaliteten på ditt hår och då kan resultatet först upplevas som en chock. Håret kan kännas klibbigt, tovigt och tungt under en tid men ge inte upp - så småningom kommer du att märka ett friskare och gladare hår!

När du är igång med schampo och balsam behöver du även byta ut stylingprodukterna. Om du fortsätter med dina gamla produkter så kommer du märka att ditt nya schampo inte är tufft nog för att få restprodukterna.

Tips!
Har du oljigt hår eller hårbotten ska du inte skölja med varmt vatten.

Att välja schampo

Du kanske har använt flytande schampo hela livet och nu är nyfiken på att prova ett i fast form?

En schampotvål är en fast tvål gjord på vegetabiliska oljor särskilt anpassad för hårtvätt, men den funkar också till resten av kroppen. En av de stora fördelarna med en fast tvål är att du slipper plastförpackningen. Dessutom räcker schampo i fast form längre än ett flytande.

Schampotvålar är precis som flytande anpassade för olika hårtyper. De passar också behandlat hår.

Surskölj

Det rekommenderas att man gör en så kallad surskölj för att återställa pH-balansen efter schamponering med en basisk tvål. En surskölj kan blandas på flera vis, den vanligaste varianten är äppelcidervinäger utspädd med vatten. Det går också att blanda hibiskusblommor, som har ett lågt (surt) pH-värde, med hett vatten som du sedan låter svalna. Sköljen hälls eller sprayas över håret efter schamponering istället för balsam och gör så att håret känns renare, blir lättare att reda ut och får mer glans. Vissa gör en sköljning efter varje tvätt, andra varannan gång eller mer sällan. Känn efter vad ditt hår och din hårbotten behöver!

Våra surskölj

Living Naturally Herbal Hair Rinse Conditioner, 200 ml

Ingredienser (INCI):
Aqua, Acetum mali (apple cider vinegar)*, Aloe barbadensis (aloe vera juice)*, Betula alba* (birch leaf)*, Arctium lappa (burdock root)*, Matricaria recutita (chamomile flowers)*, Symphytum officinale (comfrey leaf)*, Taraxacum officinale (dandelion leaf)*, Eleutherococcus senticosus* (eleutherococcus / siberian ginseng root)*, Trigonella foenum graecum (fenugreek seed)*, Hibiscus sabdariffa (hibiscus flower)*, Equisetum arvense (horsetail)*, Glycyrrhiza glabra (liquorice root)*, Althea officinalis (marshmallow root)*, Verbascum thapsus (mullein)*, Urtica dioica (nettle leaf)*, Rosmarinus officinalis (rosemary leaf)*, Salvia officinalis (sage leaf)*, Sapindus mukorossi (soapnut liquid)*, Hippophae rhamnoides (sea buckthorn co2 extract), Pelargonium graveolens (rose geranium essential oil), Cananga odorata (ylang ylang essential oil), Lavandula augustifolia (lavender essential oil), Cedrus atlantica (cedarwood essential oil), Pogostemon cablin (patchouli essential oil), Citric acid, Benzyl alcohol*, Salicylic acid*, Glycerine,* Sorbic acid*, Limonene**, Linalool**, Citronellol**, Geraniol**. * = ekologisk, ** = naturligt förekommande i eteriska oljor.

159 kr
Urtekram Food Fransk Äppelcidervinäger, 750 ml

Ingredienser:
Opastöriserad äppelcidervinäger*. * = ekologisk.

Innehåller 5% ättiksyra framtagen genom naturlig jäsning. Naturlig fällning kan förekomma.

63 kr
Malin i Ratan Ekologisk Hibiskus för Surskölj

Ingredienser (INCI):
Hibiscus sabdariffa*. * = ekologisk.

fr. 59 kr
Finns i flera varianter
STHL Ekologisk Äppelcidervinäger, 500 ml

Ingredienser:
Ofiltrerad äppelcidervinäger*. * = ekologisk.

Näringsdeklaration per 100 g:
Energi: 89 kJ / 21 kcal
Fett: 0 g
- varav mättat fett: 0 g
Kolhydrater: 1,2 g
- varav sockerarter: 0 g
Protein: 0,1 g
Salt: 0,005 g
69 kr
Örtagubben Hibiskusblommor, 50 g

Ingredienser:
Ekologisk hibiskusblom (hibisci flos.)

Förvaras torrt och mörkt.

65 kr

Torrschampo - din räddare i nöden!

Ett ekologiskt torrschampo i pulverform absorberar överflödigt fett från hårbotten och är en räddare i nöden mellan hårtvättar. Strö eller borsta med puderborste i sektioner där du upplever att behovet är störst. Massera sedan in pulvret jämt över hårbotten och avsluta med att borsta igenom håret. Torrschampo kan även ge volym till ett platt och livlöst hår!

Inpackning

Det finns en mängd olika hårkurer att välja mellan för den som vill ge lite extra - naturlig - näring till sitt hår. Förutom en hederlig hårmask kan en bentonitlera till exempel användas för att detoxa och en ricinolja för att lindra kliande hårbotten. Oljor ger också näring och kan främja hårväxt genom att stärka hårrötterna. Spana in vårt sortiment av hårkurer här.

Torr hårbotten eller mjäll?

Huden i hårbotten kan vara väldigt känslig och många av oss besväras av torrhet och klåda. Det kan vara svårt att veta skillnaden mellan en flagande och torr hårbotten och mjäll. Det första felbehandlas ofta med mjällschampo och då kan symptomen förvärras. 

En torr hårbotten kan vara ett symptom på att sebumproduktionen har rubbats av ett schampo med starka sulfater men det kan också bero på andra faktorer som kost, mediciner och stress. Mjäll är en svampinfektion som ger fjällliknande hudavlagringar och kan upplevas mycket besvärande. 

Oavsett vad ditt besvär beror på så ska du inte använda ett schampo som verkar uttorkande på hårbotten. Undvik också stylingprodukter som inte har snällt innehåll. Alkohol till exempel, verkar uttorkande och bör undvikas.

  • Amla främjar en frisk hårbotten och används traditionellt för att motverka mjäll och uppmuntra välmående och glänsande tillväxt.
  • Äppelcidervinäger kan med fördel användas för att lindra en kliande hårbotten och vinägerns pH-värde hämmar även tillväxten av den jästsvamp som kan vara orsaken till mjäll. Späd ut med vatten innan du applicerar i håret, lika delar brukar vara lagom! 
  • Aloe vera och tea tree oil motverkar bakterier och verkar effektivt mot klåda. 
  • Välj gärna oparfymerade produkter och tvätta mer sällan. 

Förutom att skippa kemikalierna så är det även viktigt att se över kosthållning och livsstil. De är faktorer som spelar en stor roll för vårt välbefinnande - när vår insida inte är i balans påverkar det även utsidan. 

Tips!
Vår hårbotten mår bra av luft och ljus! Det kan vara värt att tänka på under vinterhalvåret då vi gärna använder mössa.

Ekologisk hårfärg

En örthårfärg består av olika torkade och pulveriserade växter som henna, indigo, indiskt krusbär, aloe vera, hibiskus och rödbeta. Färgpigmentet tränger inte in i håret som en kemisk färg gör, utan lägger sig som ett skyddande skikt runt omkring och detta ger ett fint och naturligt resultat. Konventionella hårfärgningsmedel innehåller kemiska ämnen, till exempel peroxid och ammoniak, som kan framkalla allergier och dessutom skapa irritation i hårbotten och skada hårets struktur. 

Samtliga färger i vårt sortiment är permanenta men en växtfärg mattas av mer naturligt och därför slipper du den typiskt skarpa kanten av utväxt. Det är svårt att förutspå exakt hur färgen kommer att se ut i ditt hår då örter ger ett annat slags resultat, med din egen färg och hårets kvalitet som grund. En rekommendation är att välja en ton nära din egen naturliga hårfärg. Kom ihåg att du inte kan färga håret ljusare. 

Grått hår
Det går absolut att färga grått hår med örthårfärg men ta i beaktande att gråa hårstrån kan vara svåra att täcka helt och i vissa fall kan det behövas flera färgningar för att få önskat resultat. Ju mer pigment du har kvar desto bättre resultat. Värt att lägga till är också att grått hår kan bli blått eller grönt om det färgas med indigo. För att få bättre täckning och undvika oönskade färger rekommenderas att man gör en så kallad 2-stegsfärgning. Då färgas håret först med en röd henna som pigmentet från den andra färgningen sedan lättare kan fästa på. 

En växtfärg ger näring och lyster till håret, som känns friskt och välvårdat efteråt!

OBS! Ska du färga håret med växtfärg för första gången? Se till att du har gott om tid och testa alltid färgen på en hårslinga innan du behandlar hela håret!

Naturlig hårvård

Handla naturligt, ekologiskt och hållbart!

Jordklok.se är en av Sveriges ledande nätbutiker för ekologisk hudvård, naturlig hårvård, miljövänlig tvätt- och rengöring samt det mesta du behöver för en hållbar livsstil! Har du tips och råd att dela med dig, eller saknar du din favoritprodukt, tveka då inte att kontakta oss!

Varukorg

Till kassan
Varukorgen är tom
Totalt: 0 kr
499 kr kvar till fri frakt